Contactinformatie:

Ilona Tiemens-van Putten en Janet Molewijk-Herbrink.

email: info@watermethode.nl
Het kan een paar dagen duren voordat je antwoord krijgft.

Ilona en Janet zijn de bedenkers en drijvende
kracht achter de watermethode en deze website.
Hieronder stellen wij ons voor.

Mijn naam is Ilona Tiemens-van Putten. Ik ben in opleiding tot huisarts. Voor mijn studie geneeskunde heb ik ruim 11 jaar gewerkt als verloskundige in de eerste lijn. Tijdens mijn studie voor verloskundige heb ik gezien hoe een overleden baby van 16 weken na de geboorte in een kartonnen schaaltje werd bewaard. Toen ik zelf een aantal jaar geleden hoorde dat het hartje van ons kindje rond 15 weken zwangerschap gestopt was met kloppen, dacht ik hieraan terug. Ik wilde het kindje goed kunnen bekijken na de geboorte en besloot het na de geboorte direct in water te leggen. Omdat het kindje al zo’n 3 weken eerder was overleden was het donker verkleurd na geboorte en waren er veel losse velletjes. Nadat we de baby thuis ’s nachts in de koelkast hadden bewaard in het water, bleek het kindje prachtig roze te zijn geworden. Na verwijderen van de losse velletjes zag hij er zo mooi uit dat ik hem zelfs durfde te tonen aan familie en vrienden. Omdat zelfs de gynaecologen van het ziekenhuis zeer onder de indruk waren van de aanblik van het kindje heb ik besloten hier een artikel over te schrijven voor het tijdschrift voor gynaecologen. Hierop kreeg ik zoveel positieve reacties dat ik besloot een website te maken waarop zowel professionals als ouders die de watermethode overwegen informatie kunnen vinden, en vooral voorbeelden kunnen zien. Ook vanuit de uitvaartwereld is veel interesse voor de methode, daar ook wel de wateropbaring genoemd.

Ik hoop van harte dat de watermethode veel ouders gaat helpen mooi afscheid te nemen van hun zo gewenste kindje. 

Mijn naam is Janet Molewijk-Herbrink. Ik ben psycholoog en werkzaam als rouwtherapeut in mijn eigen praktijk in Zutphen. In 2006 verloor ik een kindje (een meisje) in de 16e week van de zwangerschap. Ons dochtertje is destijds in water opgebaard. Na haar geboorte moest ik voor nacontrole naar het ziekenhuis en hebben mijn man ik haar, heel intuïtief, in een bakje met water gedaan. De Watermethode zoals die nu door Ilona bekend is geworden, bestond toen nog niet. We handelden dus geheel vanuit ons eigen gevoel dat het goed was om haar in het water te leggen. Bij terugkomst uit het ziekenhuis zag ons dochtertje er heel anders uit dan vlak na haar geboorte. Ze was van rood naar roze gekleurd en haar hele lijfje was een beetje voller geworden waardoor haar handjes en voetjes bijvoorbeeld heel mooi te zien waren. Toen ze nog ‘op het droge’ lag, waren deze geheel verkleefd. In het water veranderde dat beeld totaal. Het gaf ons de mogelijkheid om mooie foto’s van haar te maken die we ook met familie en vrienden konden delen. Daarmee kreeg zij ook heel zichtbaar een blijvende plek in de familie. 
Als rouwtherapeut vertel ik samen met Ilona tijdens voorlichtingsbijeenkomsten over mijn eigen ervaringen met het opbaren in water en over het rouwproces na verlies in de zwangerschap en hoe de Watermethode op een positieve manier helpend kan zijn in dat rouwproces.

Mocht je nog vragen hebben na het lezen van onze website, of wil je je ervaring delen met de watermethode, stuur ons dan gerust een mail