FAQ
Veelgestelde vragen
Bij welke zwangerschapsduur kun je de watermethode toepassen?
De watermethode wordt toegepast bij overleden baby’s van elke zwangerschapsduur. Van 6 weken zwangerschap tot 42 weken. Uiteraard heeft deze de grootste voordelen bij jonge kindjes, wanneer de huid het meest kwetsbaar is. Wanneer een kindje al langere tijd overleden is in de buik is de huid ook heel erg kwetsbaar en kan de watermethode toch grote voordelen hebben, ook bij voldragen baby’s. Met name de kleur van de baby blijft dan veel langer mooi roze. Ook is de houding van de baby meer natuurlijk in het water. Soms worden er foto’s gemaakt in het water en het kindje daarna aangekleed of in een dekentje gewikkeld en op het droge opgebaard. Alles kan.
Is er speciaal water nodig?
Nee, gewoon kraanwater is prima. Omdat het kindje over het algemeen slechts een paar dagen bewaard wordt, tot de begrafenis of crematie, is speciaal water niet nodig. Ook van water met fysiologisch zout zien we geen postieve effecten, het water verkleurt dan juist eerder.
Amelius heeft speciale handgeschepte papieren mandjes gemaakt (de afscheidsbox) om te gebruiken in combinatie met de watermethode.
Kijk op hun website www.kindermandjes.nl voor meer informatie
Welke temperatuur moet het water zijn?
Koud water is het beste om het kindje mooi van kleur te houden. Om afscheid te nemen en het kindje aan te raken kan het ook prima een korte tijd in handwarm water gelegd worden.
Je kunt het bakje in de koelkast bewaren, maar dat kan ook erbuiten. Wanneer het bakje in de koelkast bewaard wordt kan het zonder extra koeling gemakkelijk een uur buiten de koelkast staan. Wanneer het langer buiten de koelkast staat kunnen er eventueel ijsblokjes aan toegevoegd worden (bijvoorbeeld ijsblokjes in stervorm). Ook kun je het bakje buiten de koeling lang koud houden door het op koelelementen te plaatsen. Doe er wel een doekje onder, anders kan het glad zijn. Verder hebben uitvaartondernemers ook speciale koelplaten waarop je het bakje kunt zetten. Zij moeten er dan wel voor zorgen dat de plaat niet te hard staat, anders kan het water bevriezen. Ook buiten de koelkast kun je het water zo goed koud houden.
Moet je het water verversen?
Verversen is nodig wanneer het water verkleurt of gaat ruiken. Er kan een weeïge geur ontstaan na langere tijd. De meeste mensen verversen het water preventief 1x per dag. Je kunt het kindje uit het water nemen en in een doek met iets van plastic erin leggen (bijvoorbeeld een omgekeerd celstof matje of een plastic tasje). Zo kan de doek niet aan de huid plakken. Houdt je kindje lekker vast terwijl iemand anders het bakje of de kom schoon maakt. Wil je het kindje liever niet vasthouden, dat kan ook. Je zet het bakje met het kindje erin onder een rustig stromende kraan met koud water en laat dit een tijdje lopen. Zo is het water ook weer schoon.
Een andere optie is een (handmatige) hevelpomp, te koop bij de bouwmarkt of online. Daarmee pomp je gemakkelijk het water uit de bak met de baby in je wasbak. Daarna vul je de bak opnieuw met schoon kraanwater.
Ima afscheidszorg verzorgt de uitvaart van baby’s die rondom de geboorte zijn overleden. Veel mensen weten het niet, maar een uitvaart laten verzorgen kan ook al bij baby’s die al vroeg in de zwangerschap zijn overleden. Hier werken mensen die, uit eigen ervaring, weten wat het betekent als je je kindje verliest in de zwangerschap. Zij hebben veel ervaring, ook met de watermethode.
Meer informatie vind je op www.ima-afscheidszorg.nl.

Juist als je kindje overleden is, heb je behoefte aan kraamzorg. Iemand die aandacht heeft voor jou en je kindje.
Babyster Afscheidszorg biedt gespecialiseerde kraamzorg in combinatie met uitvaartzorg bij baby’s die rondom de geboorte zijn overleden, ongeacht de zwangerschapsduur.
Wij zorgen ervoor dat er 1 vertrouwd gezicht is die zowel kraamzorg kan leveren maar dus ook alles rondom de uitvaart kan regelen. Kijk voor meer informatie op www.babysteruitvaartzorg.nl
Kan ik het kindje laten zien aan mijn kinderen, familie en vrienden? Zullen zij er niet erg van schrikken?
Een baby die in het water ligt blijft er over het algemeen zeer mooi uitzien. Een jong kindje ziet eruit als een mini-mensje. Vooral de handjes en voetjes zien er vaak heel mooi uit. Mijn advies is; kijk eerst zelf na de geboorte. Als jij het niet eng vindt, dan vinden de mensen die jij het baby’tje wilt laten zien het over het algemeen ook niet eng. Voor jezelf is het prettig om jouw kindje toch te kunnen laten zien, ook al is het overleden. Het blijft je kindje en het is prachtig, dat mag je delen met de mensen die je lief hebt. Zo kun je later in gesprekken met je naasten ook spreken over hoe hij of zij eruit zag.
Kinderen vinden het kindje in het water vaak erg interessant. Onze ervaring is dat zij het heel normaal vinden. Ze willen de baby vaak ook aanraken. Vaak zeggen jonge kinderen iets als: “de baby ligt in bad”. Je kunt aan kinderen uitleggen dat een kindje in de buik ook helemaal in het water ligt. Je kunt bijvoorbeeld vertellen dat we nu weer net doen alsof hij in mamma’s buik ligt. Vaak kijken ze ernaar, geven de baby een aai en gaan weer verder spelen. Sommige kinderen helpen graag met het verschonen van het water en voelen zich dan helemaal grote broer of zus.
Houvast Uitvaartzorg biedt gespecialiseerde begeleiding aan ouders waarvan, tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte, hun baby overlijdt. Afscheid nemen van je baby is bijzonder, maar ook ingewikkeld, omdat verwelkomen samen loopt met afscheid nemen. Zij bieden ouders een houvast in deze ontzettend verdrietige periode.
Als ervaringsdeskundigen en professionals weten zij dat goede begeleiding een grote steun is op het moment dat je wordt overvallen door intens verdriet. De wensen van ouders staan bij hen voorop.
Ook ondersteunen zij ouders bij het maken van waardevolle herinneringen. Deze herinneringen zijn een grote steun voor de periode die komt na het afscheid.
Wil je meer informatie? Voel je welkom op hun website www.houvast-uitvaartzorg.nl.
Kan de watermethode toegepast worden als de baby voor obductie gaat?
Ja, over het algemeen kan dat. Vraag het wel even na in het ziekenhuis, het kan zijn dat de arts die de obductie doet de watermethode nog niet goed kent. Ook kan het zijn dat het in jullie geval niet mag. Het wordt aangeraden direct na de geboorte, voor het kindje in het water gaat, foto’s te maken. Dat kan belangrijk zijn voor de arts die de obductie doet. Er moet door de arts of verloskundige op het aanvraagformulier van de obductie vermeld worden dat het kindje in het water gelegen heeft na de geboorte. Als de obductie klaar is, wordt niet meer aangeraden het kindje in het water te leggen.
Mocht het kindje een stevig vestje aangekregen hebben na de obductie, dan kan hij soms wel terug in het water. Overleg dit met je uitvaartverzorgende.
Bij www.sterrenkindje.nl kun je ervaringsverhalen en tips lezen van ouders die de watermethode hebben toegepast.
In de webshop vind je alles wat je nodig hebt om je overleden kindje te verzorgen, te kleden, op te baren thuis en tijdens de uitvaart.
Alle producten worden in eigen atelier, met aandacht voor detail, gemaakt.
Hoe neem ik het kindje na de geboorte mee voor de begrafenis/crematie?
Er zijn twee opties. Je kunt een bakje gebruiken met deksel. Doe daaroverheen een mooi dekentje of wikkel het bakje in een plastic tasje. Je kunt met het bakje zo gewoon in het openbaar lopen. Heb je geen bakje of kom met een deksel, laat dan het water voor het vervoer uit het bakje/de kom lopen maar laat het kindje erin liggen. Nu doe je een doek of tas om het bakje en vervoer je het. Thuis vul je de kom of het bakje opnieuw met koud water.
Hoe gaat het bij de begrafenis of crematie?
Je kunt het kindje zelf uit het water tillen, of neem iemand mee die dat voor je doet. Leg het bijvoorbeeld op een mooi dekentje, in een kistje of doosje. Je kunt het bakje water met kindje en deksel meenemen naar de begraafplaats en dat ter plekke doen, of alvast thuis. Uiteraard zijn er meerdere manieren te bedenken om het laatste afscheid vorm te geven. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen het kindje via het ziekenhuis te laten cremeren. In dat geval laat je het achter in het ziekenhuis. Zorg in dat geval wel dat je mooie foto’s hebt gemaakt, ook al denk je op dat moment dat je daar later nooit meer naar gaat kijken. De ervaring leert dat ouders die geen foto’s hebben genomen of laten nemen, daar later bijna altijd spijt van hebben.
Stille Levens | Kenniscentrum Babysterfte biedt informatie en steun bij het overlijden van een baby aan ouders en aan zorgprofessionals.
Ouders die door babysterfte getroffen worden zullen op de beste manier en vanuit gebundelde krachten geholpen worden.
Je vindt hen via www.stillelevens.nl
Boven De Wolken is een vereniging die vrijwillige fotografen in Vlaanderen langs laat komen bij ouders die hun baby verloren zijn. Zij maken dan een gratis fotosessie van jouw kindje.
Zie www.bovendewolken.be.
Hoelang kan ik het kindje bewaren in het water?
Inmiddels weten we dat je een kindje tot een week mooi kunt houden in het koude water. Wel zul je zien dat de huid steeds meer water opneemt, waardoor het kindje na zoveel dagen wat opgezwollen lijkt. De kleur van het kindje kan na lange tijd ook gaan veranderen, bleker worden. Dan wordt het echt tijd voor het definitieve afscheid, hoe moeilijk ook.
Wat kan ik doen om het kindje zo mooi mogelijk te laten zien?
Ten eerste kun je het kindje in een mooie glazen schaal of plastic bakje leggen. Als deze doorzichtig is, zorg dan voor een mooie ondergrond, leg er bijvoorbeeld een doek onder. Zacht, gelig licht kan ook heel mooi zijn voor het maken van foto’s. Je kunt overwegen wat bloemetjes of kruiden in het water te doen.
Fotografen hebben voorkeur voor een glazen vierkante bak (bijvoorbeeld een accubak). Gebogen glas (zoals in een kom) kan de maten van de baby vervormen op de foto. Je kunt ook de baby voor het maken van foto’s tijdelijk in een andere bak leggen dan waar jullie hem of haar zelf thuis in bewaren.
Hoe kouder het water, hoe mooier de baby blijft. De baby kan door erg koud water wel stijf worden. Soms wordt dat na een paar dagen vanzelf weer wat minder.
Haal de baby op de dag van de begrafenis of crematie zo laat mogelijk uit het water, omdat het kindje dan vaak snel donkerder van kleur wordt. Als je de baby aan wilt kleden, dep hem of haar dan droog met een niet-pluizende doek en doe de kleertjes snel aan. Houdt hem of haar koel.
Heb je een begrafenisverzorger, vraag hem of haar dan om tips om de baby zo mooi mogelijk te houden bij het opbaren.
Op de site van steunpunt Nova vind je veel informatie en praktische hulpkaarten met alles waar je aan moet denken in deze verwarrende tijd na het verlies van je baby.
Zie steunpuntnova.nl