Contactinformatie:

Ilona Tiemens-van Putten en Janet Molewijk-Herbrink.

email: info@watermethode.nl

Het kan een paar dagen duren voordat je antwoord krijgt.

Ilona en Janet zijn de bedenkers en drijvende
kracht achter de watermethode en deze website.
Hieronder stellen wij ons voor.

Mijn naam is Ilona Tiemens-van Putten. Ik ben huisarts en voormalig verloskundige.

In 2014 was ik zwanger van mijn derde kindje, nadat ik al twee gezonde zonen had gekregen. Rond 15 weken zwangerschap bleek het hartje van het kindje al ruim 2 weken gestopt te zijn met kloppen. Ik wilde het kindje niet beschadigen en goed kunnen bekijken na de geboorte en besloot hem na de geboorte direct in water te leggen. Hij was heel donker verkleurd en zijn huidje was verveld.

Nadat we de baby thuis ’s nachts in de koelkast hadden bewaard in het water, bleek het kindje prachtig roze te zijn geworden. Na verwijderen van de losse velletjes zag hij er zo mooi uit dat ik hem zelfs durfde te tonen aan familie en vrienden.

Hierna heb ik helaas nog twee baby’s verloren in het begin van de zwangerschap en ze ook in het water opgebaard. 

Omdat ook de gynaecologen van het ziekenhuis zeer onder de indruk waren van de aanblik van de kindjes in het water, heb ik besloten hier een artikel over te schrijven voor het tijdschrift voor gynaecologen. Hierop kreeg ik zoveel positieve reacties dat ik een website wilde maken waarop zowel professionals als ouders die de watermethode overwegen informatie kunnen vinden, en ook voorbeelden kunnen zien. 

Ik hoop van harte dat de watermethode veel ouders gaat helpen mooi afscheid te nemen van hun zo gewenste kindje. 

Mijn naam is Janet Molewijk-Herbrink. Ik ben psycholoog en werkzaam als rouwtherapeut in mijn eigen praktijk in Zutphen.

In 2006 verloor ik een kindje (een meisje) in de 16e week van de zwangerschap. Ons dochtertje is destijds in water opgebaard. Na haar geboorte moest ik voor nacontrole naar het ziekenhuis en hebben mijn man ik haar, heel intuïtief, in een bakje met water gedaan. De Watermethode zoals die nu door Ilona bekend is geworden, bestond toen nog niet. We handelden dus geheel vanuit ons eigen gevoel dat het goed was om haar in het water te leggen. Bij terugkomst uit het ziekenhuis zag ons dochtertje er heel anders uit dan vlak na haar geboorte. Ze was van rood naar roze gekleurd en haar hele lijfje was een beetje voller geworden waardoor haar handjes en voetjes bijvoorbeeld heel mooi te zien waren. Toen ze nog ‘op het droge’ lag, waren deze geheel verkleefd. In het water veranderde dat beeld totaal.

Het gaf ons de mogelijkheid om mooie foto’s van haar te maken die we ook met familie en vrienden konden delen. Daarmee kreeg zij ook heel zichtbaar een blijvende plek in de familie. 
Als rouwtherapeut vertel ik samen met Ilona tijdens voorlichtingsbijeenkomsten over mijn eigen ervaringen met het opbaren in water en over het rouwproces na verlies in de zwangerschap en hoe de Watermethode op een positieve manier helpend kan zijn in dat rouwproces.

Mocht je nog vragen hebben na het lezen van onze website, of wil je je ervaring delen met de watermethode, stuur ons dan gerust een mail.

Ook tips voor verbetering van de website zijn van harte welkom.