FAQ

Tot welke termijn kun je de watermethode toepassen?

A: De watermethode wordt toegepast bij overleden foetussen van elke termijn en a-terme baby’s. Uiteraard heeft deze de grootste voordelen bij de jonge foetus, wanneer de huid het meest kwetsbaar is. Toch worden ook a-terme baby’s opgebaard via de watermethode. De huid blijft mooi roze op deze manier, er ontstaan geen donkere vlekken op de huid en de nageltjes en lipjes blijven roze.  Ook is de houding van de foetus meer natuurlijk in het water. Soms worden foto’s gemaakt in het water en het kindje daarna aangekleed of in een dekentje gewikkeld en op het droge opgebaard. Alles kan.

Is speciaal water nodig?
Nee, gewoon kraanwater is prima. Uiteraard is de samenstelling van vruchtwater, of sterk water, anders dan dat van kraanwater. Omdat een foetus over het algemeen slechts een paar dagen bewaard wordt, tot de begrafenis of crematie, is speciaal water niet nodig.
Welke temperatuur moet het water zijn?
Koud water is het beste om het kindje lang mooi van kleur te houden. Om afscheid te nemen en het kindje aan te raken kan het ook prima een korte tijd in handwarm water gelegd worden. Wanneer het bakje in de koelkast bewaard wordt kan het zonder extra koeling gemakkelijk een uur buiten de koelkast staan. Wanneer het langer buiten de koelkast staat, kunnen er eventueel ijsblokjes aan toegevoegd worden (bijvoorbeeld ijsblokjes in stervorm).

Het kindje kan ook buiten de koelkast bewaard worden. Dat kan door het bakje op koelelementen of een professionele koelplaat te zetten. Pas op dat de koelplaat niet te hard koelt, dan kan het water bevriezen. Ook buiten de koelkast kun je het water zo tot 6 dagen goed koud houden.

Moet je het water verversen?
Verversen is alleen nodig wanneer het water verkleurt of gaat ruiken. Er kan een weeïge geur ontstaan na langere tijd. Door het water uit het bakje te gieten terwijl men de foetus tegenhoudt of even uit het bakje tilt en het bakje te hervullen met koud water is het water weer helder en/of geurloos. Wanneer ouders de foetus niet willen aanraken is het ook mogelijk het bakje onder een rustig stromende kraan met koud water te plaatsen en dit een tijdje te laten lopen.
Hoelang kan de foetus in het water blijven?
Inmiddels weten we dat je een foetus zeker tot een week mooi kunt houden in het koude water. Daarna kan het kindje een grauwe kleur krijgen, wat er minder mooi uitziet. Er zijn nog geen ervaringen bij mij bekend van kinderen die langer in het water hebben gelegen. Mocht u hier ervaring mee hebben, dan hoor ik graag uw bevindingen.
Kan de foetus nog in het water gelegd worden als hij een tijd buiten het water is geweest?
Ja, dat kan. Zelf als de foetus meer dan 24 uur buiten het water is geweest, kan deze alsnog in het water gelegd worden. De kleur zal ook dan lichter worden en de houding van de foetus zal veranderen. Wel wordt de kleur mogelijk minder licht dan als de foetus direct in het water gelegd zou zijn.
Kan de watermethode toegepast worden als de foetus voor obductie gaat?
Over het algemeen is dit geen probleem, zolang op het aanvraagformulier vermeld wordt dat de foetus in het water gelegen heeft na de geboorte. Overleg voor de zekerheid met de patholoog anatoom in uw ziekenhuis. Na obductie is het niet aan te raden de foetus weer in het water te plaatsen, wanneer er huidlijm gebruikt is voor het sluiten van de huid. Dit zou kunnen loslaten in het water.
Welke informatie moet ik ouders geven?
Het is belangrijk de ouders erop te wijzen dat het kindje lichter kan kleuren nadat het een tijdje in koud water heeft gelegen. Leg ouders uit hoe ze het water kunnen verversen en oefen dit eventueel met ze. Bied ouders iets aan om het kindje in te begraven, wanneer zij daar zelf nog geen zorg voor hebben gedragen. Denk aan een dekentje, mandje, houten kistje etc.
Waar vind ik goede bakjes?
Er worden enorm veel verschillende bakjes gebruikt. De bekende huishoudwinkels hebben allerlei bakjes in verschillende maten en kleuren te koop. Het mooiste is natuurlijk als ouders zelf een bakje naar keus kopen. Glas kan ook, bijvoorbeeld een glazen kom. Nadeel is dat het kan beslaan door het koude water, met plastic heb je dat minder.

Wit is het mooist qua achtergrond voor foto’s. De kleur van de binnenzijde van het bakje geeft ook een kleurtje op de baby, dus blauw is daarom bijvoorbeeld minder geschikt.

Het is geen probleem als het bakje niet waterdicht afgesloten kan worden, voor het vervoer kun je dan het water eruit laten en thuis weer vullen.

Verder doet een zachte doek als omslag, of eroverheen ook wonderen om het nog mooier te maken.

Op deze website is voor een vriendelijke prijs een mooie afscheidsbox te bestellen voor om het bakje heen.

Op deze website kun je een zogenaamde ‘draagbox‘ bestellen met daarin onder andere een mini-wikkeldoekje en een geschikt plastic bakje met houten deksel.