FAQ

 

Veelgestelde vragen

Tot welke zwangerschapsduur kun je de watermethode toepassen?

De watermethode wordt toegepast bij overleden baby’s van elke zwangerschapsduur. Uiteraard heeft deze de grootste voordelen bij jonge kindjes, wanneer de huid het meest kwetsbaar is. Wanneer een kindje al langere tijd overleden is in de buik is de huid ook heel erg kwetsbaar en kan de watermethode toch grote voordelen hebben, ook bij voldragen baby’s. Met name de kleur van de baby blijft dan veel langer mooi roze. Ook is de houding van de baby meer natuurlijk in het water. Soms worden er foto’s gemaakt in het water en het kindje daarna aangekleed of in een dekentje gewikkeld en op het droge opgebaard. Alles kan.

Kan ik het kindje laten zien aan familie en vrienden? Zullen zij er niet erg van schrikken?
Een baby die in het water ligt blijft er over het algemeen zeer mooi uitzien. Het lijkt eigenlijk net op een mini-mensje. Vooral de handjes en voetjes zien er vaak heel mooi uit. Mijn advies is; kijk eerst zelf na de geboorte. Als jij het niet eng vindt, dan vinden de mensen die jij het baby’tje wilt laten zien het over het algemeen ook niet eng. Voor jezelf is het prettig om jouw kindje toch te kunnen laten zien, ook al is het overleden. Het blijft je kindje en het is prachtig, dat mag je delen met de mensen die je lief hebt.

Kinderen vinden het kindje in het water vaak erg interessant. Onze ervaring is dat zij het heel normaal vinden. Ze willen de baby vaak ook aanraken. Vaak zeggen jonge kinderen iets als: “de baby ligt in bad”. Je kunt aan kinderen uitleggen dat een kindje in de buik ook helemaal in het water ligt. Je kunt bijvoorbeeld vertellen dat we nu weer net doen alsof hij in mamma’s buik ligt.

Is er speciaal water nodig?

Nee, gewoon kraanwater is prima. Uiteraard is de samenstelling van vruchtwater, of sterk water, anders dan dat van kraanwater. Omdat het kindje over het algemeen slechts een paar dagen bewaard wordt, tot de begrafenis of crematie, is speciaal water niet nodig. Ook van water met fysiologisch zout zien we geen postieve effecten, het water verkleurt dan juist eerder. 

Welke temperatuur moet het water zijn?
Koud water is het beste voor de lange duur om het kindje mooi van kleur te houden. Om afscheid te nemen en het kindje aan te raken kan het ook prima een korte tijd in handwarm water gelegd worden. Je kunt het bakje in de koelkast bewaren, maar dat kan ook erbuiten. Wanneer het bakje in de koelkast bewaard wordt kan het zonder extra koeling gemakkelijk een uur buiten de koelkast staan. Wanneer het langer buiten de koelkast staat kunnen er eventueel ijsblokjes aan toegevoegd worden (bijvoorbeeld ijsblokjes in stervorm). Ook kun je het bakje buiten de koeling lang goed houden door het op koelelementen te plaatsen. Doe er wel een doekje onder, anders kan het glad zijn. Verder hebben uitvaartondernemers ook speciale koelplaten waarop je het bakje kunt zetten. Zij moeten er dan wel voor zorgen dat de plaat niet te hard staat, anders kan het water bevriezen. Ook buiten de koelkast kun je het water zo goed koud houden.
Moet je het water verversen?
Verversen is alleen nodig wanneer het water verkleurt of gaat ruiken. Er kan een weeïge geur ontstaan na langere tijd. De gemakkelijkste manier is het bakje met het kindje erin onder een rustig stromende kraan met koud water te plaatsen en dit een tijdje te laten lopen. Zo is het water weer schoon.
Kan de watermethode toegepast worden als de baby voor obductie gaat?
Ja, over het algemeen kan dat. Vraag het wel even na in het ziekenhuis, het kan zijn dat de arts die de obductie doet de watermethode nog niet goed kent.  Ook kan het zijn dat het in jullie geval niet mag.  Het wordt aangeraden direct na de geboorte, voor het kindje in het water gaat, foto’s te maken. Dat kan belangrijk zijn voor de arts die de obductie doet. Er moet door de arts of verloskundige op het aanvraagformulier van de obductie vermeld worden dat het kindje in het water gelegen heeft na de geboorte. Als de obductie klaar is, wordt niet meer aangeraden het kindje in het water te leggen.
Hoe neem ik het kindje na de geboorte mee voor de begrafenis/crematie?
Zorg dat je een bakje gebruikt met deksel. Doe daaroverheen een mooi dekentje of wikkel het bakje in een plastic tasje. Je kunt met het bakje zo gewoon in het openbaar lopen.
Hoe gaat het bij de begrafenis?
Je kunt het kindje zelf uit het water tillen, of neem iemand mee die dat voor je doet. Leg het bijvoorbeeld op een mooi dekentje, in een kistje of doosje. Je kunt het bakje water met kindje en deksel meenemen naar de begraafplaats en dat ter plekke doen, of alvast thuis. Uiteraard zijn er meerdere manieren te bedenken om het laatste afscheid vorm te geven. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen dat het kindje via het ziekenhuis gecremeerd wordt en het dan achterlaten in het ziekenhuis. Zorg in dat geval wel dat je mooie foto’s hebt gemaakt, ook al denk je op dat moment dat je daar later nooit meer naar gaat kijken. De ervaring leert dat ouders die geen foto’s hebben genomen of laten nemen, daar later bijna altijd spijt van hebben.
Hoelang kan ik het kindje bewaren in het water?
Inmiddels weten we dat je een kindje tot een week mooi kunt houden in het koude water. Wel zul je zien dat de huid steeds meer water opneemt, waardoor het kindje na zoveel dagen wat opgezwollen lijkt. De kleur van het kindje kan na lange tijd ook gaan veranderen. Dan wordt het echt tijd voor het definitieve afscheid, hoe moeilijk ook.

 

Wat kan ik doen om het kindje zo mooi mogelijk te laten zien?

Ten eerste kun je het kindje in een mooie glazen schaal of bakje leggen. Als deze doorzichtig is, zorg dan voor een mooie ondergrond, leg er bijvoorbeeld een doek onder. Zacht, gelig licht kan ook heel mooi zijn voor het maken van foto’s. Je kunt overwegen wat bloemetjes of kruiden in het water te doen. 

Hoe kouder het water, hoe mooier de baby blijft. 

Haal de baby op de dag van de begrafenis of crematie zo laat mogelijk uit het water, omdat het kindje dan vaak snel donkerder van kleur wordt. Als je de baby aan wilt kleden, dep hem of haar dan droog met een niet-pluizende doek en doe de kleertjes snel aan. Houdt hem of haar koel. 

Heb je een begrafenisverzorger, vraag hem of haar dan om tips om de baby zo mooi mogelijk te houden bij het opbaren.