FAQ
Veelgestelde vragen
Tot welke zwangerschapsduur kun je de watermethode toepassen?
De watermethode wordt toegepast bij overleden baby’s van elke zwangerschapsduur. Uiteraard heeft deze de grootste voordelen bij jonge kindjes, wanneer de huid het meest kwetsbaar is. Wanneer een kindje al langere tijd overleden is in de buik is de huid ook heel erg kwetsbaar en kan de watermethode toch grote voordelen hebben, ook bij voldragen baby’s. Met name de kleur van de baby blijft dan veel langer mooi roze. Ook is de houding van de baby meer natuurlijk in het water. Soms worden er foto’s gemaakt in het water en het kindje daarna aangekleed of in een dekentje gewikkeld en op het droge opgebaard. Alles kan.
Kan ik het kindje laten zien aan familie en vrienden? Zullen zij er niet erg van schrikken?
Kinderen vinden het kindje in het water vaak erg interessant. Onze ervaring is dat zij het heel normaal vinden. Ze willen de baby vaak ook aanraken. Vaak zeggen jonge kinderen iets als: “de baby ligt in bad”. Je kunt aan kinderen uitleggen dat een kindje in de buik ook helemaal in het water ligt. Je kunt bijvoorbeeld vertellen dat we nu weer net doen alsof hij in mamma’s buik ligt.
Is er speciaal water nodig?
Nee, gewoon kraanwater is prima. Uiteraard is de samenstelling van vruchtwater, of sterk water, anders dan dat van kraanwater. Omdat het kindje over het algemeen slechts een paar dagen bewaard wordt, tot de begrafenis of crematie, is speciaal water niet nodig. Ook van water met fysiologisch zout zien we geen postieve effecten, het water verkleurt dan juist eerder.
Welke temperatuur moet het water zijn?
Moet je het water verversen?
Kan de watermethode toegepast worden als de baby voor obductie gaat?
Hoe neem ik het kindje na de geboorte mee voor de begrafenis/crematie?
Hoe gaat het bij de begrafenis?
Hoelang kan ik het kindje bewaren in het water?
Wat kan ik doen om het kindje zo mooi mogelijk te laten zien?
Ten eerste kun je het kindje in een mooie glazen schaal of bakje leggen. Als deze doorzichtig is, zorg dan voor een mooie ondergrond, leg er bijvoorbeeld een doek onder. Zacht, gelig licht kan ook heel mooi zijn voor het maken van foto’s. Je kunt overwegen wat bloemetjes of kruiden in het water te doen.
Hoe kouder het water, hoe mooier de baby blijft.
Haal de baby op de dag van de begrafenis of crematie zo laat mogelijk uit het water, omdat het kindje dan vaak snel donkerder van kleur wordt. Als je de baby aan wilt kleden, dep hem of haar dan droog met een niet-pluizende doek en doe de kleertjes snel aan. Houdt hem of haar koel.
Heb je een begrafenisverzorger, vraag hem of haar dan om tips om de baby zo mooi mogelijk te houden bij het opbaren.