Wanneer je kindje veel te vroeg geboren wordt, soms spontaan, soms omdat er grote afwijkingen zijn waardoor je hem of haar een moeilijk leven wilt besparen, moet je afscheid nemen. Afscheid van de dromen die je had over je leven met dit kindje. Om goed afscheid te kunnen nemen, helpt het als je het kindje kunt zien. Voorheen werden zeer vroeg geboren overleden kinderen na de geboorte in een dekentje, kistje of bakje gelegd. Hun huid verkleurt dan en wordt donker. Omdat de huid en botten nog niet stevig zijn, vervormt het kindje. De watermethode biedt hier een oplossing voor. Het kindje heeft zijn hele leven in het water geleefd. Dat is de beste omgeving voor de kwetsbare huid.

De voordelen van de watermethode:

  • De baby neemt de natuurlijke houding aan, de foetushouding
  • De huid wordt lichter, ook als het kindje al donker verkleurd was bij de geboorte
  • Er treedt geen vervorming op
  • Je kunt hele mooie foto’s maken van het kindje in het water
  • Het kindje laten zien aan vrienden en familie is makkelijker omdat het er mooi uitziet, zo kun je echt samen afscheid nemen
  • Je kunt het kindje aanraken zonder het te beschadigen
  • De methode is makkelijk, je hebt er alleen een bakje voor nodig met deksel, en water natuurlijk!

Hoe werkt het?

Na de geboorte wordt de overleden baby in een kom of bakje met koud kraanwater gelegd. De baby neemt dezelfde houding aan als in de baarmoeder, hij lijkt te zweven in het water. Het water ververs je elke dag. Het water wordt koud gehouden door koelelementen, ijsblokjes of door het bakje met de baby in de koeling te bewaren. De jonge baby zal lichter van kleur worden. Oudere baby’s houden een mooie roze huid en roze lipjes en nageltjes. Het kindje kan uit het water genomen worden om te worden vastgehouden en geknuffeld. Voor meer informatie, zie de pagina met veelgestelde vragen.

Wil je foto’s zien van kindjes die na de geboorte in het water zijn gelegd, ga dan naar de pagina foto’s

Voor ervaringen van andere ouders, klik op ervaringen.

Heb je vragen, ga dan naar de pagina met veelgestelde vragen. Mocht je vraag hier niet bij staan, neem dan contact met mij op.

Volg ons ook op facebook voor het laatste nieuws.