Een vroege IUVD, spontane abortus of zwangerschapsafbreking is voor de ouder(s) over het algemeen een heftig afscheid van hun droom. Goed afscheid kunnen nemen is belangrijk voor de rouwverwerking. Het zien van de foetus helpt daarbij. Het verdriet kunnen delen en daarbij de foetus kunnen tonen ook.

Voorheen werden overleden foetus na de geboorte in een dekentje, kistje of bakje gelegd. De huid verkleurt dan snel en door de slappe huid en beenderen zakt de foetus uit en vervormt. De watermethode biedt hiervoor de oplossing. De natuurlijke omgeving van een foetus is het vruchtwater. Wat is logischer dan de foetus na de geboorte weer terug te brengen in zijn natuurlijke omgeving?

Voordelen van de watermethode:

  • Er treedt geen vervorming op
  • De huid wordt lichter, ook als de foetus al donker verkleurd was bij geboorte
  • De huid neemt wat water op, waardoor de foetus er mooier uit gaat zien, iets ‘molliger’
  • De huid beschadigd niet door aan- of uitkleden, in- of uit bakje of dekentje halen
  • Eventuele congenitale afwijkingen bij de foetus zijn beter zichtbaar
  • De ouders of ziekenhuisfotograaf kunnen mooie foto’s maken
  • De foetus tonen aan vrienden en familie is makkelijker omdat het er mooi uit ziet
  • De methode is makkelijk, de enige benodigdheden zijn een bakje met deksel en water, uiteraard!

Hoe werkt het?

Na de geboorte wordt de overleden foetus in een kom of bakje met koud kraanwater gelegd. De foetus neemt dezelfde houding aan als in de baarmoeder, hij lijkt te zweven in het water. Het water wordt dagelijks ververst. Het water wordt koud gehouden door koelelementen, ijsblokjes of door het bakje met de foetus in de koeling te bewaren. De jonge foetus zal lichter van kleur worden. Oudere baby’s houden een mooie roze huid en roze lipjes en nageltjes. Het kindje kan uit het water genomen worden om te worden vastgehouden en geknuffeld. Voor meer informatie, zie de pagina met veelgestelde vragen.

Voor voorbeelden van foetus waarbij de watermethode is toegepast verwijs ik u naar de foto pagina.

Over de methode heb ik een artikel geschreven in het NTOG, u vindt dat onderaan deze pagina.

De watermethode heeft de afscheidsprijs van Yarden gewonnen! Het gewonnen bedrag gaan we gebruiken om deze website verder uit te breiden en de watermethode meer bekendheid te geven.

 

In juni gaf ik een lezing over de watermethode op het International Conference on Stillbirth, SIDS and baby Survival. De aanwezige professionals waren enthousiast, hopelijk leidt dit tot meer bekendheid van de watermethode in het buitenland.